Welcome to ROCKERS WORLD.Join me in FACEBOOK.DONT FORGET COME AGAIN.THANKS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

















KUMPULAN LAGENDA ALLEYCATS

Posted by Crew Sunday, February 26, 2012 0 ulasan


kumpulan alleycats ditubuhkan pada tahun 1969 di pulau pinang dan mula popular pada tahun 1970an hinggalah membawa ke tahun 1980an. Tonggak utama kumpulan ini ialah David Arumugam dan adiknya Logah. Nama anggota lain aku tak berapa nak ingat, korang boleh la google kalo nak tau sangat. Tapi kalo tak silap aku takde sorang pun anggota kumpulan diorang ni yang melayu, cina dan india je. Sebelum menubuhkan alleycats David dan Logah menyertai kumpulan Super Jets. lepas tu ntah macam mana boleh tukar nama kepada alleycats ntah aku pun tak sure.

Lagu lagu yang penah dipopularkan oleh kumpulan ini adalah seperti hingga akhir nanti, seribu bintang, sampaikan salam cintaku, andainya aku pergi dulu, kalau nak listkan satu satu penuh la page ni sebab diorang dah kuarkan lebih 20 album. Dalam banyak banyak lagu diorang ni lagu sampaikan salam cintaku lah yang paling banyak kenangan pada aku. lagu ni keluar dalam album sampaikan salam pada tahun 1986. Antara kenangan aku ialah masa aku tadika tahun 1988 aku dengan member aku buat drum set guna tin, periuk buruk dan besi besi buruk kat belakang rumah pas tu nyanyi lagu sampaikan salam cintaku. memang best time tu takyah pikir masalah, pagi sampai petang main je.

Alleycats mula menjadi artis rakan dengan album pertama mereka pada tahun 1978 berjudul 'Alleycats'. album ini menampilkan lagu lagu inggeris dan tak begitu mendapat sambutan. Dengan ketidak berjayaan album inggeris tersebut, mereka terbuka hati untuk cuba mengeluarkan album dalam bahasa melayu pula. Dengan beberapa lagu ciptaan M. Nasir dan beberapa komposer melayu lain dan keluar lah album bahasa melayu pertama diorang 'Terima Kasih' pada tahun 1978 juga. Daripada album ini la Alleycats mula popular melalui lagu 'senandung semalam' dan 'Jika kau bercinta lagi'. tahun tahun berikutnya Alleycats terus keluar dengan album melayu iaitu 'Penyanyi' (1979) dan 'Dapatkah?' (1980) dan setiap album tersebut mendapat sambutan.

Alleycats mencapai zaman gemilangnya pada tahun 1981 dimana lagu 'Hingga akhir nanti' mendapat sambutan yang luar biasa dan pada tahun tersebut juga Alleycats membuat konsert pertama mereka di stadium negara. Album seterusnya terus mendapat sambutan dan Alleycats terus popular pada tahun 1980an. Walaupun lagu diorang tak berapa nak rockapak sangat tapi kumpulan alleycats tetap dihormati oleh kumpulan kumpulan rockapak kerana pengaruh mereka dalam kebanyakan peminat muzik rock. Ini terbukti dengan terbitnya album 'Tribute to Alleycats' pada tahun 2007 dimana lagu lagu alleycats dinyanyikan oleh beberapa penyanyi kumpulan rockapak seperti Awie, Rahmat Ekamatra, Saleem, Hattan termasuk M nasir sendiri.

Kumpulan Alleycats kalo tak silap aku tak pernah berpecah cuma beberapa ahlinya mula keluar dari kumpulan tersebut setelah populariti alleycats semakin menurun. Namun kumpulan ini tetap bertahan walaupun dengan dua orang ahli sahaja. Saat menyedihkan bagi kumpulan ini ialah apabila salah seorang anggota asal kumpulan ini yang juga merupakan tonggak utama iaitu Logah meninggal dunia kerana kanser paru paru pada tahun 2007. Logah meninggalkan dua orang anak sorang lelaki sorang pompuan. Pun begitu Alleycats masih tetap ada walaupun hanya tinggal David Arumugam sorang sahaja sehingga kini.

Lupa nak bagitau Alleycats popular dengan imej diorang iaitu rambut afro, aku pernah dengar radio David arumugam kena interview dengan DJ radio, diorang tanya tak pernah terfikir ke nak potong rambut fesyen lain. David kata dia pernah potong dulu tapi dia terima banyak complain dari peminat dan sejak tu dia dah tak pernah tukar fesyen rambut dan kekal dengan rambut afro sampai sekarang. Kalo tak silap aku David Arumugam pun dah bergelar Dato sekarang.

Kepada peminat kumpulan Alleycats, Kumpulan ini akan mengadakan konsert di Istana Budaya pada 16 hingga 18 September 2011 nanti dan buat julung kalinya diiringi band orkestra. Tiket beharga RM65 hingga RM450 - Adoyai. Juga akan menampilkan anak kepada mendiang Logah iaitu Priyadashini, 24.

0 ulasan:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

۞ Followers ۞

۞ Country ۞


۞ Direktori ۞

۞ Download ۞