Welcome to ROCKERS WORLD.Join me in FACEBOOK.DONT FORGET COME AGAIN.THANKS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

















kumpuan lagenda Sil Khannaz

Posted by Crew Wednesday, June 5, 2013 0 ulasan
asalamulaikum..rasa nya dah lama tak post entry berkaitan dengan sejarah atau maklumat tentang kumpulan rock diseluruh malaysia ini..kalau pun post yang berkaitan entry syok sendiri je.heheheh maklum lah blog ini berkongsi dengan berapa orang untuk menulis disini.so hari ini dj nak post entry berkaitan dengan dunia rock tanahair kita ini.rasa ramai juga dikalangan kita yang mungkin tak kenal dengan nama2 kumpulan yang telah mengegar suasana meriah tanahair kita sikit masa dulu..ayuh ...ini sejarah kumpulan SIL KHANNAZ



Kumpulan Sil Khannaz taklah 80an sangat sebab demo first diorang bermula pada tahun 1990 iaitu Doctrin to Hell. Tapi aku percaya kumpulan yang berasal dari Perlis Indrakayangan ini telah mula bergiat dalam bidang muzik sejak tahun 80an lagi. Sil Khannaz dalam bahasa Arab bermaksud Pembisik (Whisperer). Kumpulan ni membawa irama black metal, tapi dari lirik yang aku baca dalam album Gerbang Kayangan tak ada yang barkaitan dengan menyembah syaitan pun, tak tau la pulak album lain sebab diorang ni bila dah nyanyi tak tau ujung pangkal apa yang dia sebut.

Antara yang pernah mnganggotai Sil Khannaz adalah Lee Space (Drum), iaitu semasa pembikinan album pertama mereka. Namun beliau terpaksa mengundur diri sebab lebih berminat dengan kumpulan XPDC kumpulan metal mainstream yang dalam pembikinan album pertama pada masa itu. Lee Space juga pernah menggangotai kumpulan Def Gab C dan kumpulan ajaran sesat Ayah Pin (Ini Serius).

Aku malas nak mengulas lebih lanjut pasal kumpulan ni. Korang baca je lah sejarah diorang.

"Imbas kembali ke tahun 1987 di mana negara ini telah dilanda oleh gelombang rock, tiga sepupu - Jaie, CD dan Din - mendapati diri mereka berkongsi minat yang sama band old-timer black metal tempatan, Blackfire. Diinspirasikan dari kumpulan Blackfire dan penyertaan sahabat mereka, Che Mat, maka terbentuklah Sil Khannaz dengan Jaie sebagai (vokal), CD (gitar), Din (Bass) dan Che Mat (drum).

Memandangkan industri muzik di Perlis tidak kondusif untuk masa depan mereka sebagai sebuah band death metal, Sil Khannaz berpindah ke Kuala Lumpur, dengan harapan untuk untuk berjaya. Mereka telah melalui sedikit kegoyahan apabila Che Mat tidak bersetuju dengan langkah tersebut dan membawa haluan sendiri. Tetapi ahli-ahli lain band tidak kehilangan harapan. .... Kuala Lumpur memang memberi kumpulan ini sedikit lebih ruang untuk bergerak dan lebih banyak peluang untuk mengembangkan bakat muzik mereka.Mereka berjaya mendapatkan beberapa gig kecil di kelab-kelab di KL.
Pada bulan Julai 1990, Sil Khannaz mencatatkan Doctrine to Hell 'demo pertama mereka. Album mempunyai pengaruh black metal tetapi malangnya demo ini kurang mendapat sambutan di pasaran. Walau bagaimanapun ia berjaya untuk menimbulkan minat pada sesetengah pihak. Pada tahun 1991, band ini telah ditawarkan peluang untuk melakukan kompilasi album Death Metal dengan kumpulan Brain Death, Silent Death, Picagari dan Suffercation tetapi projek tersebut gagal. Sil Khannaz tidak berputus asa sedikit pun dan terus mengasah kemahiran muzik mereka dan bermain di kelab-kelab. ....

Semasa bermain di kelab, mereka bertemu dengan Tom, pemain bass, dan Lan, seorang pemain dram (dari Infectious Maggots), dan memujuk mereka untuk menyertai Sil Khannaz. Pada bulan Julai 1992, Sil Khannaz merekodkan demo kedua mereka Assassin Led By Blasphemy. Muzik mereka semakin menarik dengan aturan muzik yang lebih teratur dan berpotensi. Assassin Led By BLASPHEMY menandakan kelahiran muzik Sil Khannaz yang sebenar dan mendapat perhatian penggemar muzik black metal. Dalam demo ini juga, mereka bereksperimen dengan komposisi asal yang menggabungkan irama barat dan mood timur. Demo ini telah diterima dengan baik sehingga menarik minat Label tempatan Valentine Sound Production (VSP) Malaysia ditandatangani Sil Khannaz sebagai artis rakaman mereka. Tetapi sebaik sahaja band ini mula untuk melakar kejayaan, Din terpaksa mengundur diri. Joe Slaughter (Infernal Death) telah direkrut untuk menggantikan beliau. '
Album mereka yang mendapat sambutan luar biasa Conception Of Madness' telah dikeluarkan pada bulan Februari 1993. Ia mendapat review yang positif dan album ini terjual 20,000 unit. Ini mendorong Sil Khannaz mengeluarkan EP 'Pendita Gila' pada tahun 1994. album sendiri yang dibiayai dengan Nebiula Productions. .... Walau bagaimanapun, tak lama selepas itu Tom dan Joe terpaksa meninggalkan band manakala Lan bergelut dengan komitmen untuk Infectious Maggots.Pengganti terus dicari bagi menggantikan Tom dan Joe manakala Lan meninggalkan kumpulan lamanya untuk untuk menumpukan perhatian kepada album Sil Khannaz yang seterusnya. Dengan itu, Hashim Pestilence dan Dark E telah menjadi sebahagian daripada Sil Khannaz. Album Gerbang Kayangan direkodkan pada tahun 1997 dan terjual sebanyak 22,000 unit. Album ini adalah unik kerana ia menampilkan kisah Melayu klasik dan cerita-cerita dongeng dan legenda dari zaman dahulu.

Selepas siri mini tour, Sil Khannaz merekodkan album live, Stronger than Before, pada Hari Kebangsaan Malaysia, Ogos 31, 1998. .... Setahun kemudian, album Conception Of Madness digital-remastered dikeluarkan semula dengan tiga trek bonus. Sil Khannaz kini terdiri daripada Jaie Jokhannaz (vokal), CD (gitar), Dark E (gitar), Hashim Pestilence (Bass) dan Lan Bye (drum). Rekod Label: Productions Nebiula Edaran oleh: PonyCanyon Muzik Album: Conception Of Madness (1992), Pendita Gila Mini Album (1994), Gerbang Kayangan (1997), Stronger Than Before (Live) (1997), Kompilasi Purnama 13 (1999), Conception Of Madness (diisu semula) (1999) dan Bara Pawaka (2000)."

Ada beberapa lagi album yang mereka hasilkan selepas itu seperti Darah muda,Berdiri antara Panji Panji dan TBA.

NAK BAGI KORANG DOWNLOAD LAGU,ACCOUNT DAH KENA BAN DENGAN 4SHARED..HEHEHEH...admin

0 ulasan:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

۞ Followers ۞

۞ Country ۞


۞ Direktori ۞

۞ Download ۞